Appetizer

Magyarul  

Welcome to the Holy Whisk Blog!

I started to enjoy cooking and baking when I was a child and since I’m adult I re-discovered the joy of this hedonist free time activity over and over again. Fortunately, there is such a period in my life now, when I have sufficient inspiration and have pleasure in cooking and eating.

I love to be in the kitchen especially when I don’t need to rush, but leisurely can spend half day in the “lab” and I can try something new or there will be an old, tried and tested  favourite on the table again.

I find the yummy stuff mainly on the internet. They usually begin their life as a saved bookmark, and then transferred into my recipe collection all with the same added label: TO TRY OUT, and they wait here for longer or shorter period. In recent months I’ve noticed that the set of unknown recipes have been greater than the tested category. It’s almost embarrassing, so it’s time to do something.
Make the decision: check!

It is always easy … But, how to maintain motivation and get some results at the same time?

And that’s where you and me connect.

I try the recipe and tell you how did it go, and if you took a fancy to make it, what you will get it’s not just the recipe from the original source, in addition you can read about my experiences too. My kitchen is a bit like similar to yours probably: I have no professional machine background, neither three square meters of kitchen counter, but I have all of the ingredients in the pantry and refrigerator what you may obtain easily. If the recipe requires a secret spice from another galaxy, no worries! I’ll come up with something that makes the food even better…

If not my own recipes will be discussed, I won’t copy and paste the actual recipes and steps here but you could find the original link and the source in the blog posts. The ideas usually come from famous food blogs or channels you possibly know very well. There will be difficult and much more easy ones; surprisingly good dishes but it’s likely that you will find some which maybe interesting but they will not get into the hall of your all-time favourites.

You should know, that this blog is not based on criticism, the judgement of any recipes won’t be a goal. But what is high recommended: abandon yourself to the the joy of creation, the harmony or the cavalcade of the different tastes, and last but not least, share the food and / or experiences with family, friends, your beloved one, kids or anyone. As Christopher McCandless has written in his diary – the Into the wild movie based on it-:

“Happiness only real when shared.”

You will know if I followed a recipe literally and if someting has changed or I considered that the quantity of any ingredients needed to modify to get better textures or taste.

In relations is important, if not the most important thing is honesty, and as a result: the trust, therefore, I should mention at the beginning that I’m picky. If we know each other or we ate together at least once, you know exactly that a wonderful salad or veggie creations won’t make me completely amazed. Visually, I love to see the colors and freshness of different textures on a plate, but for me it’s just kind of exhibition experience for now. Shame! Otherwise, when I’m sorting the food on my plate, behind me there is the certain sister from the Game of Thrones with that bell… but in my defence, as I get older, “fewer and fewer things were left at edge of my plate”, and I consider this as a great development… compared to myself.

And if you are still here after these, and still interested in what a choosy woman can get out of a cooking blog, thank you so much for your trust. If I would write about just cakes, it could be easier for me in this case, but I have good news, since I like these kind of challenges we won’t miss any of the main dishes either.

Since my friends’ve become more international during the last few years, I would like to do a favour for those who could understand the posts only by using Google translate; so you could find the English version next to Hungarian paragraphs. I try to translate to the best of my knowledge, but since I don’t speak the English language fluently at the moment, certainly occur some bigger or smaller mistakes, therefore private messages are very welcome from anyone who have any constructive comments or ideas for improvement.

It’s time to cook something… so I will share the first recipe with you shortly.

 

Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

• • •

Üdvözöllek a Holy Whisk Blogon!

Már gyerekkorom óta örömömet lelem a sütés-főzésben és felnőttként újra és újra felfedezem eme hedonista hobbi örömeit. Most szerencsére ismét elérkezett egy ilyen időszak az életemben, amikor kellő inspirációval megtámogatva hódolhatok a főzés és az evés élvezetének. Szeretek a konyhában sertepertélni főként akkor, ha nem kapkodva kell ezt megtennem, hanem ráérősen eltölthetek egy fél napot a “laborban” és kipróbálhatok valami újat vagy ismét az asztalra kerülhet egy jól bevált, -szívemnek és az ízlésemnek egyaránt kedves- étel.

Főleg az internet bombáz a finomságokkal. Ezek általában egy lementett könyvjelzőként kezdik életüket, majd átkerülnek a receptgyűjteményembe, ahol a  KIPRÓBÁLNI  címkével ellátva, hosszabb-rövidebb ideig ott várakoznak. Az utóbbi hónapokban azon kaptam magam, hogy már nagyobb az ismeretlen receptek halmaza mint a bevált kategória. Ez már-már arcpirító, tehát itt az ideje tenni ellene valamit.

Elhatározás: pipa!

Ez mindig egyszerű… na de, hogyan tartsuk fenn a motivácíót, hogy legyen is belőle valami?

Itt kapcsolódunk össze, Te és én.

Én kipróbálom a receptet, elmesélem Neked, hogy sikerült, Te pedig, ha kedvet kapsz az elkészítéshez, nem csak a receptet kapod meg az eredeti forrásból, hanem ráadásként az én tapasztalataimat is. A konyhám lehet, hogy egy kicsit hasonlít a Tiédre: nincs benne ipari mennyiségű, professzionális gépi háttér, se három négyzetméternyi konyhapult, de a kamrában és a hűtőben olyan alapanyagok sorakoznak, amikhez Te is és én is hozzájuthatunk. Ha pedig a receptben egy másik galaxisból származó csodafűszer szerepel, akkor egy percet se aggódj, majd kitalálunk valamit, amitől még finomabb lesz…

Amennyiben nem a saját receptemről lesz szó, akkor a konkrét leírást nem, de a recept forrását és az elérhetőségét is megtalálod majd a posztokban, amik többnyire általad is ismert blogokról vagy receptgyűjteményekből származnak. Lesz majd nehezebb, könnyebb, meglepően jó, de persze olyan is ami érdekességnek megteszi, de talán nem fog bekerülni az örök kedvenceid csarnokába.

Azt tudnod kell, hogy ez nem egy kritikára épülő blog, nem cél semelyik recept megítélése. Ami viszont melegen ajánlott: adjuk át magunkat az alkotás örömének, az ízek harmóniájának vagy épp kuszaságának és végül de nem utolsó sorban, osszuk meg az ételt és/vagy az élményeiket családunkkal, barátokkal, kedvessel, gyerkőccel, vagy bárkivel. Ahogy Christopher McCandless írta -az Út a vadonba című film alapját képező- naplójában:

„A boldogság csak akkor igazi, ha megosztod valakivel.”

Tudni fogod, hogyha szóról szóra követtem egy receptet, de azt is, ha valamit változtattam, vagy úgy ítéltem meg, hogy egy hozzávalóból más menyiségre volt szükségem a megfelelő állag vagy íz eléréséhez.

Az emberi kapcsolatokban fontos, ha nem a legfontosabb az őszinteség, és ennek eredményeként a bizalom, ezért még az elején meg kell említenem, hogy válogatós vagyok. Ha ismersz vagy valaha ettünk már együtt akkor tudod, hogy engem egy csodás saláta- vagy zöldségkölteménnyel sajnos nem lehet teljes mértékben elkápráztatni. Vizuálisan imádom látni a színeket és a frissességet a különféle textúrákkal egy tányéron, de nekem ez csak afféle kiállítás-élmény egyenlőre. Szégyen! Egyébként amikor válogatok a tányéromon lévő ételben, mögöttem áll az a bizonyos nővér a Trónok Harcából a csengővel… de mentségemre legyen mondva, ahogy öregszem “egyre kevesebb dolog marad a tányér szélén”, és ezt azért nem kis fejlődésnek értékelem… önmagamhoz képest.

És, ha ezek után továbbra is itt vagy és érdekel, hogy egy válogatós nő mit hozhat ki egy főzős blogból, akkor előre is köszönöm a bizalmad. Ha csak sütikről írnék, akkor megmaradhatnék a menekülés vékony ösvényén, de van egy jó hírem, nem fogjuk kikerülni a főételeket sem.

Mivel az utóbbi években a barátaim, ismerőseim köre egyre inkább nemzetközivé vált, azoknak is szeretnék kedvezni, akik csak a Google fordító segtségével tudnának bármit is kihámozni a bejegyzésekből; így a magyar bekezdések mellett megtalálhatod majd az angolt is. A legjobb tudásom szerint igyekszem fordítani, de mivel nem anyanyelvi szinten beszélem az angol nyelvet, biztosan előfordulnak majd kisebb nagyobb hibák, ezért  privát üzenetben bárkitől köszönettel fogadom az építő jellegű megjegyzéseket vagy javítási ötleteket.

Lassacskán főzhetnénk is valamit… hamarosan jelentkezem az első recepttel.

 

Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.