Magyarul  

Creamy chanterelle soup

It was already late November in Sweden when I had chance to taste this yummy dish for the first time. One day in lunchtime this creamy, warming soup was the best thing what happened to us after we spent half day with some autumnal work at the garden of Timjan Cafè and Restaurant. This recipe is from the owner, Christina. She was so nice, and allowed me to share it with you. In Sweden it’s pretty easy to go and hunt your own wild yellow or grey chanterelles but fortunately at grocery stores or local markets you can buy some as well, so you will be able to prepare this dishat home. This is the best creamy mushroom soup I’ve ever had.

I recommend you to visit Timjan’s Facebook page or website… and if you travel across Småland -historical province in Sweden-, visit Christina and Vincent at the restaurant, and try their traditional Swedish dishes, then enjoy the beautiful herb garden and the surrounding hiking roads for a day, or longer while spend the nights in a lovely cottage in the middle of the forest.

Now, back to the soup. First I fried a smaller, chopped onion and 500 g grey chanterelles on 30 ml butter. Then I added 30 ml flour, 600 ml stock, 400 ml milk and 100 ml doubble cream, some salt and pepper. If you use some soy sauce to replace the salt, you will get that special taste why I really love this soup.

Let’s serve it with fresh, chopped parsley or crunchy bread pieces. If you would like to make a smooth creamy soup without mushroom pieces, you can use a stick mixer to get the right consistency.

Småklig måltid! / Enjoy your meal!

C0A9CCE5-6DDA-4027-9FEC-D7BFBA83BF4D

VISIT THE HOLY WHISK BLOG HERE TOO:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

• • •

Rókagomba krémleves

Már késő november volt Svédországban amikor először lehetőségem adódott megízlelni ezt a finomságot. Egy nap ebédidőben ez a krémes, melengető leves volt a legjobb dolog ami történhetett velünk miután fél napot töltöttünk némi őszi munkával a Timjan  Kávézó és Étterem kertjében. A recept a tulajdonostól, Christina-tól származik. Ő volt olyan kedves, és megengedte, hogy megosszam Veled. Svédországban elég egyszerű becserkészni a saját sárga vagy szürke rókagombáidat, de szerencsére a boltokban vagy helyi piacokon is tudsz venni, így otthon Te magad is el tudod majd készíteni ezt az ételt. Ez a legjobb gombakrémleves amit valaha ettem.

Javaslom, hogy látogasd meg a Timjan Kávézó és Étterem facebook oldalát vagy weboldalát… és ha átutazóban vagy Småland-on -svéd történelmi tartomány-, látogasd meg Christina-t és Vincent-et az étteremben és próbáld ki a tradícionális svéd ételeiket, majd élvezd a gyönyörű fűszerkertet és a környező turistautakat egy nap, vagy tölts el néhány éjszakát az erdő közepén egy bájos apartmanházban.

Na de térjünk vissza a leveshez. Először egy kisebb, felaprított hagymát 30 ml vajon megfonnyasztottam 500 g gombával. Ez után hozzáadtam 30 ml lisztet, 600 ml alaplevet, 400 ml tejet, 100 ml sűrű főzőtejszínt és sóztam, borsoztam. Ha a sót némi szója szósszal helyettesíted, akkor kapod azt a különleges ízt amiért annyira imádom ezt a levest.

Friss, apított petrezselyemzölddel vagy ropogós kenyèrdarabokkal tálald. Ha egyenletesebb, krémes levest szeretnél, gombadarabok nèlkül, akkor egy botmixerrel elérheted a kívánt állagot.

Småklig måltid! / Jó étvágyat!

 

LÁTOGASD MEG A HOLY WHISK BLOGOT ITT IS:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.