Potato and leak soup © Reka Csulak

Roasted cauliflower and leek soup

Magyarul  

Roasted cauliflower and leek soup

Recipe source: Blogtastic Food
http://www.blogtasticfood.com/vegetarian-roasted-cauliflower-and-leek-soup/

After a long walk on a rainy day in London probably everyone would craving for a warming soup. I used this opportunity and prepared the recipe of Nicolas from Blogtastic Food. We already had a collaboration when he invited me to create a new dish with his pulled pork recipe… you can see the result of this challenge here.

I love his blog, because it’s not just about great recipes, but professional food photography as well. It’s easy to follow how Nicolas develops his food styling and photography skills time to time. After you see those mouthwatering pictures, I’m sure you will go straight to the kitchen to prepare your new favorites.

Probably you noticed that I’ve started to send some questions to my friends who take part in these recipe exchanges, because nothing is better than know each other a bit better. Their answers are so unexpected and interesting for me too. You can read the mini interview with Nicolas right now…

When did you start Blogtastic Food and what is your overall experience about blogging?
I started Blogtastic Food in July 2015. I would say my overall experience has been phenomenal, and I think that I have just enjoyed the progression. The progression as a cook, as a writer, recipe developer, food photographer, the traffic that comes to the blog, my blogging knowledge. Ever since I started blogging it has just been super satisfying to progress in all these fields.

Why did you decide to take part on a culinary course and how this knowledge influenced your cooking style?
Cooking was a hobby for a while before I started the course, but the culinary course turned the hobby into a passion. And it taught me the fundamentals of not just how to cook food but cook it well. To understand when something is undercooked or overcooked, and to understand the importance of it and just how much of a difference it makes.

What is your favorite dish from the traditional cuisine of your country?
My background is Mauritius -an island on the East of Madagascar-. And there is a dessert biscuit called Napolitaine. To be honest, it doesn’t look like a big deal when you first see it, but as soon as you take a bite you end up making a mess because of how crumbly the shortbread is. It is one of those dishes where you can’t understand how they have made it so good but it just is. Although I am determined to find out.

What are your cooking inspirations? A famous chef, family heritage or an old cookbook…?
Jamie Oliver is the person who actually got me experimenting in the kitchen, so he is a big deal to me. But my inspiration comes from wanting to get people in the kitchen and to just give cooking a go. I believe it is an important life skill because I think that too many of us have become reliant, and unappreciative of food.

You gave me some great tips about food photography. What advice would you give to a beginner who just started this hobby?
Natural lighting is probably the most important tip I can give. I also think it is important to have a plan, meaning have an idea of what you want your food to look like before you take your shots. Think about the composition, the garnish, the type of props you would like to use etc. It is much more effective to have a clear decisive goal, rather than just snapping shots blindly. And lastly, just focus on making each shot better than the last.

The soup itself is so easy to prepare but you can find a short video in the post of Nicolas to see the basic steps.

I always have some real stock for these type of dishes, risotto and sauces. I highly recommend to you as well to try and make some at home instead of using stock cubes.

Till you wait for the cauliflower and leek being roasted, you can heat the stock with the fresh herbs. When the veggies are ready, the taste of the herbs normally infused very well into the stock too. Just put everything into a blender -except the herbs from the stock- together with the milk and mint, then mix it to get a smooth and creamy texture. Bring the mixture to boiling point… it’s almost ready!

Before serving, freshly prepare the croutons and chop the basil -I’ve used fresh thyme instead- and enjoy a bowlful of hot soup, light up some candles and enjoy the cosiness of an autumn evening!

5A5C0277-0DC4-4A7D-A01B-938376EDCA50

VISIT THE HOLY WHISK BLOG HERE TOO:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

• • •

 

Sült karfiol és póréhagyma leves

Recept forrása: Blogtastic Food
http://www.blogtasticfood.com/vegetarian-roasted-cauliflower-and-leek-soup/

Egy hosszú sétanap után az esős Londonban bizonyára nem csak én vágynék egy forró levesre. Kihasználtam az alkalmat, hogy elkészítsek egy receptet Nicolastól a Blogtastic Food bloggerétől. Már volt egy közös munkánk, amikor is Nicolas megkért, hogy gondoljam újra a pulled pork receptjét.. ennek a kihívásnak az eredményét itt láthatod.

Szeretem a blogját, mivel nem csak szuper receptekről, hanem profi ételfotózásról is olvashatunk. Remekül követhető, ahogy Nicolas food styling és fotózási készségei időről-időre fejlődnek. Miután látod a nyálcsorgató képeket, az első utad biztosan a konyhába vezet, hogy az új kedvenceidet elkészíthesd.

Manapság elkezdtem kérdéseket küldeni a receptcserékben résztvevő barátaimnak,  mivel nincs is annál jobb, mint egy kicsit jobban megismerni egymást. A válaszaik számomra is igazán váratlanok és rendkívül érdekesek. A Nicolassal készített rövid interjút máris olvashatod…

Mikor kezdted írni a Blogtastic Food-ot és mik az eddigi tapasztalataid a blogolással kapcsolatban?
2015 júliusában kezdtem írni a Blogtastic Food-ot. Azt mondhatom, hogy a tapasztalataim összességében fenomenálisak és azt hiszem a fejlődés az amit rendkívül élvezek. A fejlődést mint szakács, író, recept fejlesztő, ételfotós; öröm látni a blogom egyre növekvő forgalmát és a blogolással kapcsolatos ismereteim is egyre csak gyarapodnak. Mióta elkezdtem blogolni rendkívüli örömmel tölt el, hogy ezeken a területeken fejlődhetek.

Milyen indíttatással vettél részt egy főzőtanfolyamon és az itt szerzett tudás hogyam befolyásolta a főzési szokásaidat?
A tanfolyamon való részvétel előtt a főzés csupán egy hobbi volt, de a tanfolyam átformálta ezt a hobbit szenvedéllyé. Valamint megtanította az alapokat is, nem csak azt, hogyan kell főzni, hanem, hogyan kell jól főzni. Segített megérteni, hogy az étel mikor alulkészült vagy túlkészült, valamint annak fontosságát, hogy mekkora különbséget jelent ezekhez képest a pont jól készült étel.

Mi a kedvenc fogásod az országod hagyományos konyhájából?
Mauritius-i gyökerekkel rendelkezem -ez a sziget Madagaszkár keleti oldalánál található-. Itt készítenek egy Napolitaine nevezetű desszertet. Őszintén szólva nem nagy szám amikor először meglátod, de amint ettél belőle egy falatot biztosan jól összemorzsázod magad a végére, hiszen annyira omlós a linzer tészta. Ez egy olyan étel, aminél sehogy sem érted, hogyan készítik ilyen finomra… egyszerűen csak AZ! Habár rendkívül eltökélt vagyok abban, hogy kitaláljam a mikéntjét.

Miből merítesz ihletet a főzéshez? Egy híres séf inspirál, családi örökség vagy egy régi recepteskönyv…?
Jamie Oliver az az ember aki konyhai kísérletezgetésre sarkallt, szóval Ö az aki igazán nagy példakép a számomra. De az inspirációt mindig abból merítem, hogy szeretném, ha az emberek a konyhájukba betérve adnának egy esélyt a főzésnek. Hiszem, hogy ez egy fontos készség az életben, mivel túl sokan vagyunk rászorulva, de nem vagyunk elég hálásak az ételért.

Nekem már adtál néhány tanácsot ételfotózással kapcsolatban. Milyen tippel segítenél egy kezdőt aki most kezdett ezzel a hobbival foglalkozni?
A természetes megvilágítás használata valószínűleg a legfontosabb tipp amit adhatok. Egyúttal fontosnak tartom, hogy legyen egy terved, vagy ötleted azzal kapcsolatban, hogy nézzen ki majd az az étel amit készítesz mielőtt még képeket készítenél. Gondolj a kompozícióra, a díszítésre, a fotókellékekre amit használni szeretnél, stb. A munka is sokkal hatékonyabb, ha van egy tiszta, végső cél mintha csak vakon kattintgatnál. És végül de nem utolsó sorban, koncentrálj arra, hogy minden kép jobb legyen mint az előző volt.

A levest rendkívül egyszerű elkészíteni, de Nicolas posztjában találhatsz egy videót is amin bemutatja a fontosabb lépéseket.

Mindig tartok otthon valódi alaplevet a hasonló fogásokhoz, rizottóhoz, mártásokhoz. Ajánlom Neked is, hogy próbálj otthon készíteni belőle ahelyett, hogy a bolti alaplé kockákkal kísérleteznél.

Amíg arra vársz, hogy a karfiol és a póréhagyma megsüljenek, addig a friss zöldfűszerekkel felmelegítheted az alaplevet. Amire a zöldségek elkészültek, az alaplébe is szépen kioldódnak a fűszerek ízanyagai. A levesben főtt zöldfűszerek kivételével önts mindent egy turmixba a tejjel és a mentával együtt, majd keverd addig amíg sima, krémes állagú nem lesz. Az keveréket hevítsd forráspontig… már majdnem kész!

Tálalás előtt frissen készítsd el a croutonokat és csíkozd fel a bazsalikomot -én ezúttal friss kakukkfüvet használtam- és leld örömödet egy tálnyi melengető levesben, gyújts néhány gyertyát és hagyd, hogy átjárjon az őszi esték meghittsége.

 

LÁTOGASD MEG A HOLY WHISK BLOGOT ITT IS:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

5 thoughts on “Roasted cauliflower and leek soup

  1. Wow Thanks so much for the kind words Reka! You did a fabulous job of the soup and I like how you used real stock as well. I will let you know when I have responded to this post (:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.