Eszterházi cake © Reka Csulak

Eszterházy cake

Magyarul  ⇣ 

Eszterházy cake

Recipe source: Szamos

Since this recipe is in Hungarian, You can find a basic but handy vocabulary here to figure out what kind of ingredients you need.

This is one of the classic Hungarian cakes what is so popular since the 19th century when the recipe was created. There is no accurate information about it’s origin, but as we know it was the favorite cake of the noble family called Eszterházy. If I go to a confectionary’s and I would like to choose a slice of cake, this would be the ‘test’ cake what shows if I’m at the right place or not… but now I was brave enough and tried to bake it at home as well. Probably you’ve already figured out that I’m absolutely satisfied with the result.

The crust doesn’t contain any flour, but ground walnut. I really enjoy when a cake is not dry but a kind of moist in the inside, and with this recipe the crust and the filling are forming a wonderful texture together. The filling is originally a buttery cream what this recipe used too, but nowadays many confectioners prepare it with a more light creamy filling. The top of the cake is traditionally covered by apricot jam, then a warm fondant layer with the unique Eszterházy pattern which is from melted chocolate, but nowadays it’s so popular to replace the fondant with the combination of white and dark chocolate.

But you know, Christmas is here, so this time instead of the traditional outlook, I’ve turned my lovely Eszterházy cake into a festive dessert. I’ve prepared some buttercream icing according the recipe you can find here.

As you probably remember from the Unicorn cake post, I use Wilton piping tips. You can see the number of each tips I’ve used to decorate my cake below:

wilton eszterházy

The white flowers and pine cones were piped into square shaped parchment papers, then they went into the fridge to set before I’ve placed them on the cake. The pine, berries and leaves were piped straight on the cake.

I’ve used the Wilton Colour Right System to create these Christmassy colors:

  • Pine leaves: Olive green 378 from ‘Autumn’ Palette with increased food coloring quantities
  • Pine cones: Brown 7517 from ‘Winter’ Palette
  • Leaves: Olive green 378 from ‘Autumn’ Palette
  • Berries: Red 187 from ‘Autumn’ Palette + Black gel food coloring

I hope you will try this cake and got some inspiration to start practicing more with buttercream piping too.

For me is like a therapy… Imagine making something so time consuming, so intricate, so special that you put all your talent, attention and energy into it for hours or even days. Finally you can admire the finished project, only to destroy it moments later. That’s how the Tibetan monks creating and wash away their sand mandalas… and that’s how I create these cakes, then eat them all 🙂

8AFF739B-EEAF-468F-8F75-48E6CB7D5E1520171101_233856207_iOS

VISIT THE HOLY WHISK BLOG HERE TOO:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

• • •

 

Eszterházy torta

Recept forrása: Szamos
https://www.pinterest.co.uk/pin/508695720402485138/

Ez a torta egyike a monarchia korabeli, XIX. századi klasszikus magyar tortáinknak, ami a recept születése óta is igen nagy népserűségnek örvend. Nincs pontos információ az eredetéről, de annyit tudunk, hogy a nemesi Eszterházy család kedvenc tortája volt. Ha betérek egy cukiba és tortát kell választanom, ez a ‘teszt’ ami megmutatja, hogy valóban jó helyen ülök-e vagy sem… de most kellő bátorságot gyűjtöttem ahhoz, hogy otthon is megsüssem. Gondolom már kitaláltad, hogy igencsak elégedett vagyok a végeredménnyel.

A tészta lisztet nem tartalmaz, helyette darált dióval készül. Imádom amikor egy torta nem fűrészpor szárazságú, hanem jó szaftos, és ezzel a recepttel a tészta és a krém együttesével ez a remek állag tökéletesen hozható. A krém eredetileg vajas, a receptben is ilyet találsz majd. Manapság már tejszínesebb, krémesebb változatokat is készítenek a cukrászok. A torta teteje hagyományosan baracklekvárral van megkenve és erre kerül a langyos fondant amire étcsokival rajzolódik a jellegzetes Eszterházy mintázat… persze ez is egyre gyakrabban készül fehér- és étcsoki kombinációjából.

De tudod, itt a Karácsony, így hát a hagyományos külső helyett ünnepi desszertté varázsoltam az Eszterházy tortámat. Vajkrémet készítettem az itt található recept alapján. Valószínűleg emlékszel az Unikornis torta kapcsán, hogy Wilton habnyomófejeket használok. A torta díszítéséhez használt fejek számait az angol szöveges részhez felgörgetve láthatod.

A fehér virágokat és a tobozokat négyzet alakú sütőpapírra nyomtam ki, ezek egy lendülettel be is kerültek a hűtőbe dermedni mielőtt még a tortára helyeztem volna őket. A tűleveleket, bogyókat és leveleket közvetlenül a tortára nyomtam.

A Karácsonyi színeket a Wilton Color Right System segítségével értem el:

  • Tűlevelek: Olive green 378 az ‘Autumn’ palettáról, de megnövelt festékmennyiséggel
  • Tobozok: Brown 7517 a ‘Winter’ palettáról
  • Levelek: Olive green 378 az ‘Autumn’ palettáról
  • Bogyók: Red 187 az ‘Autumn’ palettáról

Remélem Te is kipróbálod ezt a tortát és merítettél némi ihletet ahhoz, hogy elkezdj a vajkrémmel gyakorolni.

Számomra ez egyfajta terápia… Képzed el, hogy valami időigényeset, bonyolultat és különlegeset készítesz amibe bele kell fektetned a meglévő tehetséged, figyelmed és energiád órákon vagy akár napokon keresztül. Végül gyönyörködhetsz a művedben amit pár pillanat múlva lerombolsz. Így készítik homokmandaláikat a Tibeti szerzetesek is… és így készítem én is ezeket a tortákat, majd elpusztítom az egészet 🙂

 

LÁTOGASD MEG A HOLY WHISK BLOGOT ITT IS:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

One thought on “Eszterházy cake

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.