Golden milk latte © Reka Csulak

Golden milk latte

In the last days, I’ve had a pretty bad flu. The worst part is not the fever or using tons of tissues, but the continuous coughing in the middle of the night and which is even worse: I was not able to sense tastes and scents for days… In the past, it was so bad when it happened but since almost everything is around food in my life it’s like losing your eyesight. So awful to feel absolutely miserable and lost in the kitchen… even if I tried to eat very aromatic ingredients I was not able to sense anything. To boost the recovering I tried to make my immune system stronger with a homemade Golden milk latte and enjoy the beneficial effects of turmeric.

I remember when I saw one of the most powerful episodes in Chef’s table dedicated to Grant Achatz. He is the co-owner and head chef of the molecular gastronomy castle called Alinea. With his talent, the restaurant earned the ‘Best restaurant in America’ title by Gourmet Magazine in 2006. Then things turned upside down when as a result of the treatment he got against his stage 4 tongue cancer completely destroyed his taste buds so Achatz lost his ability to taste in 2007. You can imagine…

Since I’ve seen his story, it burned into my thoughts. Even we – not 3 Michelin star chefs – are suffering when we temporary lose this basic sense when we get flu. You know you have to eat to do not become weak, but it’s so difficult to crave anything when you know that food will taste nothing after you have a bite.

When his treatment ended, Achatz’s ability to taste slowly came back, taste-by-taste… a little bit like if you would have to re-learn how to walk, he had to experience tasting from zero but this is how he understood tasting on a new level and learned a lot during this period. He is a real idol, who really deserved to receive the ‘Best Chef in America’ title from James Beard Foundation in 2008.

Now I can sense some scents and the limited amount of flavors… but still suffering and cannot wait to get things back to normal.


INGREDIENTS

Golden milk latte blend
 • 1 tsp turmeric
 • 1 pinch cinnamon
 • 1 pinch black pepper
 • Cardamom, star anise, nutmeg – optional
Golden milk latte drink
 • 400 ml whole milk or coconut/other plant-based milk
 • Fresh ginger – grated
 • 2 tbsp honey – raw Italian honey with Alpine flowers by From Field and flower
 • 1 tsp coconut oil

INSTRUCTIONS

 1. Mix the spices together to get a blend. You can make more and store your own Golden Milk Blend in jars and it could be an awesome edible present for your foodie friends.
 2. For the drink in a food processor add this amount of blend together with the milk, ginger and mix it well. If you do not want to get your food processor to become yellowish, just put the things straight into a pot and whisk it for a few minutes.
 3. Pour the mixture into a pot and heat up but do not boil!
 4. Add the coconut oil.
 5. Pour into cups – strain if you wish – and add some honey or any sweetener.

Golden milk latte BLOG-1

VISIT THE HOLY WHISK BLOG HERE TOO:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

• • •

 

Arany tej latte

Az elmúlt napokban ledöntött az influenza. A legrosszabb része nem a láz vagy az ezernyi papírzsepi amit elhasználtam, hanem a folyamatos köhögés az éjszaka közepén vagy ami még fájóbb: napokig nem éreztem semmilyen illatot és ízt… A közelmúltban is elég rossz volt átélni ezt, de amióta majdnem minden gondolatom az ételek és a főzés körűl forog majdnem olyan mintha mondjuk a látásom veszett volna oda. Nagyon kiábrándító ilyen nyomorultul elveszettnek lenni a konyhában… próbáltam erősen aromás alapanyagokat enni, de így sem éreztem semmit. Hogy felgyorsítsam a felépülésemet az immunredszerem házi készítésű Arany tej lattéval próbálom erősíteni a kurkuma pozitív élettani hatásait kihasználva.

Emlékszem a Chef’s table egyik legerőteljesebb epizódjára amely Grant Achatz munkásságának volt szentelve. Ő a társtulajdonosa és séfje az Alinea névre keresztelt molekuláris gasztronómia kastélynak. A tehetségével ez az étterem kiérdemelte a Gourmet Magazine által kiadott ‘Amerika legjobb étterme’ címet 2006-ban. Majd a dolgok a fejük tetejére álltak amikor is a negyedik stádiumú nyelvrák kezelése következményeként Achatz ízlelőbimbói olyan komolyan roncsolódtak, hogy 2007-ben elveszítette az ízlelőképességét. Képzelheted…

Mióta ismerem a történetét, egészen beleégett a gondolataimba. Még mi -akik nem vagyunk 3 Michelin csillagos séfek- mennyire szenvedünk az ízlelőképességünk elvesztésétől egy komolyabb megfázás eredményeként, még ha ideiglenesen is.  Tudod, hogy enned kell, ahhoz hogy ne gyengülj le, de nehezedre esik finomabbnál finomabb ételek után sóvárogni, hiszen tudod, hogyha beleharapsz nem érzel majd semmit.

Amikor a kezelése véget ért, Achatz ízlelőképessége lassacskánk kezdett visszatárni, ízről-ízre… hasonlóan, mint amikor újra kell tanulnod járni, a nulláról kellett újra kitapasztalnia az ízlelés élményét ebben az átmeneti időszakban. Igazi hős, aki igazán rászolgált, hogy 2008-ban kiérdemelje a James Beard Alapítvány által kiadott ‘Amerika legjobb séfe’ címet.

Mostmár érzek néhány illatot és korlátozottan ízeket is… de még mindig szenvedek és nem győzöm kivárni, hogy a dolgok vissztárjenek a maguk medrébe.


HOZZÁVALÓK

Arany tej latte fűszerkeverék
 • 1 kiskanál kurkuma
 • 1 csipet fahéj
 • 1 csipet feketebors
 • Kardamom, csillagánizs, szerecsendió – választható
Arany tej latte ital
 • 400 ml teljes tej vagy kókusz/egyéb növényi tej
 • Friss gyömbér – reszelve
 • 2 kanál méz – nyers olasz méz alpesi virágokból a From Field and Flower-től
 • 1 kiskanál kókuszolaj

ELKÉSZÍTÉS

 1. A fűszerkeverékhez keverd össze a fűszereket. Többet is készíthetsz és tartósan tárolhatod a saját Arany tej latte fűszerkeverékedet vagy akár szuper gasztroajándékként meglepheted vele a különlegességeket kedvelő barátaidat is!
 2. Az ital elkészítéséhez tedd a recept alapját képezp fűszermennyiséget, tejet és gyömnbért egy turmixba és jól keverd össze. Ha attól félsz, hogy a gépet sárgára festi a kurkuma, egyenesen tedd a hozzávalókat egy lábasba és egy habverővel néhány percig alaposan keverd össze.
 3. Öntsd a keveréket egy lábasba és melegítsd fel, de ne forrald!
 4. Add hozzá a kókuszolajat.
 5. Öntsd csészékbe a lattét -át is szűrheted ha szeretnéd- végül adj hozzá mézet vagy más édesítőszert az ízlésed szerint.

LÁTOGASD MEG A HOLY WHISK BLOGOT ITT IS:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

3 thoughts on “Golden milk latte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.