Aperture f/1.8

The game changer in your photography game is definitely the day you start using the ‘big M’, that refers to manual mode on your camera. I know, each additional step to your workflow sounds scary at the beginning, but hey… invest a bit of time to understand the exposure triangle and I guarantee you will enjoy the control that the full control over your gear results.

My Post-3

In this post, we will have a look at the aperture settings of your camera, that you often see represented by f/ at the settings in manual mode.

APERTURE

 

Aperture is a hole with a specified diameter within the lens. The light enters the camera body through this hole to reach the camera sensor. The larger the aperture (hole), the more light reaches the sensor, which also means the brighter the exposure will be.

Aperture also controls the depth of field (DOF).  The best if you imagine it as ‘a slice’ of a scene in razor-sharp focus. If the aperture is very small, the depth of field is large, while if the aperture is large, the depth of field is small. In practice, the larger the aperture is, the noticeable the difference is between ‘the slice’ of the scene in-focus and out-of-focus.

Aperture is typically expressed in f-numbers or focal ratio. The f-number is the ratio of the diameter of the lens aperture to the focal length of the lens.

Summary:

  • Large aperture – small f-numbers – brighter exposure – narrow DOF – blurry background
  • Small aperture – large f-numbers – darker exposure – wide DOF – detailed background

 

If you have any questions, please leave a comment
or contact me on Instagram.

VISIT THE HOLY WHISK BLOG HERE TOO:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST 

• • •

Blende

A fotós pályafutásod során a legnagyobb változást az a nap hozza majd meg, amikor a nagy M-re, azaz manuális módra állítod a fényképezőgéped. Tudom, minden új elem a munkamenetedben elsőre félelemmel tölt el, de figyi… szánj egy kis időt arra, hogy megértsd az expozíciós háromszöget és garantálom neked, hogy élvezni fogod a a felszerelésed feletti teljes kontroll adta magabiztosságot.

Ebben a posztban a blende -avagy fényrekesz, rekesz– beállításaival fogunk foglalkozni, amit gyakran csak f/ jelöl a manuális mód beállításainál.

A blende egy meghatározott átmérőjű rés a lencsén. A fény ezen a résen keresztül lép be a kamerába, hogy elérje a kamera-szenzort. Minnél nagyobb a blende (rés), annál több fény éri el a szenzort, ez egyúttal azt is jelenti, hogy az expozíció világosabb lesz.

A blende hatással van a mélység-élességre is. A legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy ez egy olyan szelete a térnek, ami tűéles fókuszban van. Ha a blende nagyon kicsi, akkor a széles, ha pedig a blende nagy, akkor keskeny lesz a mélység-élesség. A gyakorlatban, minél nagyobb a blende, annál nagyobb lesz a különbség a fókuszba eső és a fókuszon kívüli tér-szeletek között.

A blendét leginkább f-számokban vagy fokális arányban szokták kifejezni. Az f-szám a blende átmérőjének és a lencse fokális hosszának aránya.

Összefoglalva:

  • Nagy blende – kis f-számok – világos expozíció – keskeny mélység-élesség – elmosódott háttér
  • Kis blende – nagy f-számok – sötétebb expozíció – széles mélység-élesség -részletgazdag háttér

Ha kérdésed van, kérlek tedd fel a kommenteknél
vagy vedd fel velem a kapcsolatot Instagramon.

LÁTOGASD MEG A HOLY WHISK BLOGOT ITT IS:
INSTAGRAM | FACEBOOK | TWITTER | PINTEREST

%d bloggers like this: